Schone lucht is een keuze

Schone lucht is een gemeenschappelijk goed van iedereen. Het is de basis van een gemeenschappelijke gezondheid.

Het blijft gemakkelijk om te wijzen naar alle punten die in de gemeenschap de luchtkwaliteit verminderen en op basis van rapporten en argumenten van anderen een mening te vormen. Het merendeel van de bevolking is direct of indirect betrokkene. De verantwoordelijkheid nemen is in de regel niet gemakkelijk, waarbij een kleine kans bestaat dat je zelf in de gaten hebt wat jouw aandeel is in de vervuiling van de gemeenschappelijke lucht in alle facetten. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de acceptatie je inhaalt ten opzichte van de realiteit. Het is gemakkelijk om veranderingen in de omgeving snel te accepteren door de drukte in je leven en dit te zien als het “nieuwe normaal”, afwachtend tot de overheid reguleert en een collectief besluit maakt.

Voorbeelden:

Verantwoordelijkheid nemen op het gebied van het stoken van niet fossiele brandstoffen zoals hout (of pellets) is niet anders, wat voorbeelden:

Heb je een kachel met een hoog rendement om de fijnstof en de overlast te verminderen, of stook je nog in een “open haard” of een “allesbrander” uit de vorige eeuw(en)?

Gebruik je een optimaal ontworpen rookkanaal voor het toestel waar je mee stookt? Of ga je voor de goedkoopste oplossing?

Stook je met schoon hout wat kunstmatig is gedroogd, of minimaal 2 jaar natuurlijk is gedroogd? Of besluit je om resthout (met chemische additieven) of te nat hout te verstoken? Omdat dit nou eenmaal lekker goedkoop of gratis is.

Steek je de kachel aan met de beproefde “Zwitserse methode” of probeer je zo veel mogelijk hout in één keer te verbranden met mogelijke overlast gevolgen voor de omgeving?

Of……. ben jij de persoon die de buurman wél een “stook cursus” voor zijn verjaardag geeft?

Er zijn in de markt talloze innovatieve beproefde oplossingen om de uitstoot van fijnstof, stikstofoxide en zwaveloxide te verminderen voor de individuele stoker als ook de professionele. Daarnaast zijn er diverse initiatieven die er voor zorgen dat de overlast die jij veroorzaakt kan worden gecompenseerd in duurzame alternatieven, zoals het aanplanten van nieuwe bomen.

De vraag is of onze morele (overlast)weegschaal het belangrijk genoeg vindt om te investeren in kennis, tijd en middelen en zo verantwoordelijkheid te nemen.

Op deze manier kunnen we iedereen de keuze te laten om zijn of haar bron van energie zelf te kiezen.

Heb je vragen over bovenstaande voorbeelden, neem dan contact op!

Deel dit bericht

Meer artikelen

Algemeen

Schone lucht is een keuze

Schone lucht is een gemeenschappelijk goed van iedereen. Het is de basis van een gemeenschappelijke gezondheid.

Ben je op zoek naar een schoorsteen op maat?

Doe een vrijblijvende offerte aanvraag